Fehér,sárga,vörös - rosé...az arany ötvözetei

2015-01-08 15:53:21

A legtöbb ember az arany hallatán egy finom, sárgás fényű fémre gondol először. Valóban, ennek a fémnek a semmivel sem összehasonlítható arany árnyalata évszázadokon keresztül vonzerejének egy részét adta. Azonban az aranynak széles színskálájával találkozhatunk. Mindez attól függ, hogy milyen fémekkel ötvözik.


anyagfinomsag_karat
Sűrűbben használt színei:

Sárga arany:

Az ékszerekben legáltalánosabban felhasznált színárnyalat. Az ékszerhez használt sárga aranyat általában rézzel és ezüsttel ötvözik, ami keményebbé teszi a fémet. Hogy mennyire sárga, függ az aranytartalmától. Általában a 14 Karátos arany világosabb sárgább színű, a 18 Karátos mélyebb. Az ötvözetnek minél kevesebb az aranytartalma, annál fakóbb a színe.

Fehér arany:

A fehér arany az utóbbi években nagyon divatos lett. Ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a sárga, csak más ötvöző anyagokkal van keverve. Általában nikkelt vagy palládium ötvözetet, cinket és rezet adnak hozzá. Illetve ródiummal szokták bevonni, hogy még gyönyörűbb, világosabb fehér színt kapjanak. Ez utóbbi egy plusz, keményebb védőbevonatot is képez az ékszeren.

Vörös arany:

Ha a sárga aranyat csak rézzel ötvözik, egy rózsaszínes, vöröses árnyalatot kap az arany, ami lágy hatást kölcsönöz a bőrnek. Természetesen ez is függ a réz színétől.

Zöld arany:

Ennek az árnyalatnak az eléréséhez a sárga aranyhoz ezüst, réz és cink ötvözetet kevernek. Főként az ezüst a domináns ötvöző elem.

Létezik ezeken felül extrémebb színekben is, mint a piros ,kék és fekete arany is. Ezeket a híres Tiffany álmodta meg, melyek ötvözetét nem kívánta megosztani velünk! :)

 Tiffany 1837 bangles

 

Írta: Baranya István

ékszerbecsüs, Old-G. Kft.

http://www.zalogold.hu/